Initiativrig trio skaber nyt kulturcentrum på Lolland

Initiativrig trio skaber nyt kulturcentrum på Lolland

Hvordan løfter man et helt område til nye højder? Man rykker sammen i bussen og samarbejder. Det er opskriften på succes på Lolland, hvor tre kvinder har skabt en ny minidestination, som skal trække flere gæster til.

Af Simone Brandt Hald.

 

Man kommer langt med samarbejde. Rigtig langt endda. Det er Bodil Tornøe Almgren, Maj Kullberg og Anna Schram Vejlby skoleeksemplet på.

Til daglig driver Bodil Tornøe Almgren Fuglsang Herregaard som hotel, konferencerefugium og restaurant, mens Maj Kullberg står i spidsen for Ensemble Storstrøm, og Anna Schram Vejlby er direktør for Fuglsang Kunstmuseum.

De tre attraktioner er naboer og ligger inden for en radius af få hundrede meter i naturskønne omgivelser, og efter de tre kvinder satte sig i chefstolen, har herregården, ensemblet og museet formet en klynge, der udvikler fælles events og pakketilbud. Det har de fået hjælp og støtte til gennem EU-projektet Væksttur, som er sat i verden for at skabe vækst og styrke små og mellemstore turismevirksomheder på Sjælland og Øerne. Et projekt, som den lokale turistorganisation Visit LollandFalster er dybt involveret i.

 

Bodil Tornøe Almgren overtog Fuglsang Herregaard for fem år siden. Fra start af har hun og godsforvalteren haft en ambition om at skabe et kulturcentrum, og siden er visionerne blot vokset med de to kulturinstitutioners lyst til at samarbejde.

”Samarbejde er en forudsætning for udvikling, og det kræver en gruppe af engagerede folk, som kan se muligheder. Det handler om at løfte i flok, for sammen står vi stærkere,” siger Bodil Tornøe Almgren.

For Maj Kullberg hersker der heller ingen tvivl om, hvorfor de tre kvinder er et dream team.

”Vi er et godt match, fordi vi har en kreativ energi og vil have ting til at ske,” forklarer ensemblechefen, og Bodil Tornøe Almgren supplerer:

”Der er mange fordele ved at markedsføre sig som en minidestination under et fælles brand. Særligt at vi kan tiltrække flere gæster. Tanken er, at man skal kunne tilbringe flere dage her,” siger hun og fortæller, at nærheden til grænsen gør tyske kulturturister til en vigtig målgruppe.

 

Samarbejde bærer frugt

Fremover kan man som gæst i Fuglsangklyngen både overnatte, komme til jazzkoncert, prøve kræfter med tegneworkshop, podcastvandring i det smukke herregårdslandskab og meget, meget andet. Planen er, at der hvert år skal afholdes et fælles event. Det bliver blot ét ud af mange arrangementer.

”Eventet kommer til at løbe over to dage fra 2023. Her kan man komme på rundvisning, prøve instrumenter og spise autentisk middag lavet på opskrifter fra gamle dage. På den måde bliver det en kulturhistorisk oplevelse. Vi vil også kombinere mad, musik og kunst med en pop up begivenhed, hvor en musiker spiller, en maler tegner, og en kok laver mad. De skal inspirere hinanden med hver sin kunstform,” fortæller Bodil Tornøe Almgren.

Ifølge Maj Kullberg skal et besøg på Fuglsang pirre alle sanser. Ensemblet og kunstmuseet er samtidig statsstøttede og har derfor en forpligtelse til at få kunsten og musikken ud til et bredere publikum.

”Det her samarbejde er på alle tænkelige måder frugtbart for os alle,” som Maj Kullberg siger.