Megatrend er kommet til Faxe Ladeplads: ”De fleste går helt høje herfra”

Megatrend er kommet til Faxe Ladeplads: ”De fleste går helt høje herfra”

Foto: Henrik Frydkjær

Det vrimler med sejlivede vikinger i det danske land. Vinterbadning er på det nærmeste blevet en nationalsport de senere år, og det rummer et stort potentiale for udviklingen af de små havne. I Faxe Ladeplads har Mobil-saunagus.dk store ambitioner.

Af Simone Brandt Hald

 

Tænderne klaprer, og åndedrættet galopperer af sted i det sekund, kroppen rammer det iskolde vand. Parret Henrik Frydkjær og Flora Cornelia Hjorth har forvandlet deres egen forhave i Faxe Ladeplads til en wellnessoase, og der står isbad og hot saunagus på menuen. ’VikingeGus’ har de meget passende døbt konceptet, hvor sundhed og wellness forenes. Her køles man først ned i et kar med 0 grader koldt isvand, dernæst træder ind i en 80 grader glohed sauna.

Et par gange om ugen finder unge og gamle, nybegyndere og erfarne, feststemte og stressramte danskere her til Mobil-saunagus.dk i Faxe Bugt. De kommer alle for isbadets og saunagusens helende effekt. Det store kulde-varmechok er ganske enkelt terapi for kroppen, forklarer Henrik.

”Pulsen stiger, når man går i isbad og sætter sig ind i en varm sauna. Det virker blodtryksregulerende. Man ved fra studier, at folk, der går i sauna, lever længere, så det er ren kropsterapi,” siger han og tilføjer, at de opfordrer deres kursister til at sidde i det kolde kar i to minutter for at få fuldt udbytte af sundhedsfordelene. Kuldepåvirkningen er stressreducerende og udløser lykkehormoner i hobetal.

 

Når kroppen nedkøles, sætter det gang i en proces, som først og fremmest aktiverer kamp-flugt-nervesystemet. Inden for få øjeblikke begynder man ofte at hyperventilere, fortæller Flora.

”Til at starte med kan føles det som et overgreb, for det er ekstremt koldt, men vi guider til brug af bestemte åndedrætsteknikker, så man lærer at finde ro, selvom kroppen er presset, og så kan det føles helt dejligt. Det handler ikke om at slå rekorder, men om mindfulness og om at mærke sin egen krop. Langt de fleste går høje og lykkelige herfra og kommer som regel igen. Det er i høj grad det mentale, man skal arbejde med,” siger hun og tilføjer, at et isbad er ideelt til det første møde med kulden, da der til sammenligning er bølger og strøm i havet, man også skal forholde sig til.

 

Vinterbadning hitter

Henrik og Flora er efterhånden velbevandrede i kropsterapiens verden med kulden, varmen og åndedrættet som afgørende værktøjer. De nørder studier om biokemi, belønningshormoner og drømmer også om at lave bl.a. kropsterapiforløb for jobcentre og sygemeldte på sigt.

Tilbage i 2005 blev Flora selv alvorlig syg af stress og depression, men i stedet for at takke ja til lykkepiller fandt hun en alternativ behandlingsform, nemlig kulde-varmeterapien. Senere stiftede hun bekendtskab med åndedrætsguruen Wim Hofs forfatterskab. Hollænderen er kendt for sin åndedrætsmetode og sine mange verdensrekorder udi ekstrem kropskontrol. Blandt andet er han indehaver af rekorden for verdens længste isbad, som lyder på knap to timer, og så har han besteget Kilimanjaro kun iført shorts. Mange af teknikkerne stammer fra yoga og alternativ medicin.

 

Foto: Henrik Frydkjær

Lige siden har Flora brugt kulde-varmeterapi til at berolige sit nervesystem, og i 2020 slog hun og Henrik så dørene op til deres første events med Mobil-saunagus.dk – både i Faxe Ladeplads og på Amager Strand. Det er gået så godt, at Flora nu har sagt sit job som regnskabschef op for at arbejde fuld tid i forretningen. De sidste ti år er interessen for vinterbadning eksploderet. Mange vinterbaderklubber rundt om i landet melder alt optaget, og medlemmerne strømmer til. Faktisk er vinterbaderklubberne blevet fire gange større på blot ti år – totalt set er de gået fra 11.000 medlemmer til 50.000. Så kunderne og potentialet er der.

 

Levende havnemiljø

De to tøndesaunaer på trailer i parrets forhave kan fragtes rundt i hele landet. Yderligere to mobile tøndesaunaer og et vildmarksbad er på vej. Derudover har de investeret i saunatelte, som bliver brugt flittigt, når de rykker ud til polterabender eller afholder pop-up arrangementer. Når de laver VikingeGus på Svanemøllen og Amager Strand, bliver billetterne ofte revet væk på under en time.

”Det er et lille omrejsende wellness-cirkus, og både virksomheder og private kan hyre os,” siger Henrik om det mobile setup.

Men planen er også at udvikle konceptet hjemme i Faxe Ladeplads. Her har parret ambitioner om at udvide på den lokale havn.

”Vi drømmer om at bygge et sted på havnen med lækre badefaciliteter, sauna, isbade og restaurant, hvor vi kan tilbyde en totaloplevelse. Et sted, hvor man kan få kropsterapi, lære åndedrætsteknikker, dyrke yoga og få et sundt måltid mad bagefter. Jeg har en madblog, så det ville være fantastisk at kombinere min passion for isbad og gus med sund styrkende mad,” siger Flora.

Mobil-saunagus.dk har fået bevilget en vækstplan fra det EU-finansierede projekt Væksttur 20/21, der er sat i verden for at styrke små og mellemstore turistvirksomheder på Sjælland og Øerne. Herigennem har de fået hjælp til konceptudvikling, kernefortælling og til at hitte på et nyt, mere hipt navn til virksomheden – fremover skal de hedde bodymindSET. I alt har 21 virksomheder i Faxe, Næstved, Vordingborg og Stevns kommune fået støtte.

 

Havnen som samlingspunkt

Netop havnemiljøerne bliver der lige nu arbejdet benhårdt på at udvikle, forklarer Rikke Karlsson fra Destination SydkystDanmark, der står i spidsen for Vækstturen såvel som et storstilet havneprojekt, der skal gøre havnene mere attraktive for turister. Både dem, der kommer fra vands og til lands.

”Drømmescenariet er helt klart, at den form for iværksætterånd breder sig som ringe i vandet. Initiativer som det her skaber liv på havnen i en periode, hvor der ellers er lukket og slukket, og kan forvandle havnekajen til byens hjerte, også i vinterhalvåret. Skal vi have held med at tiltrække de kvalitetsbevidste turister, så skal destinationens havne generelt opgraderes over de kommende år,” siger Rikke Karlsson.

På sigt vil parret bag Mobil-saunagus.dk gerne indgå samarbejder med lokale aktører som eksempelvis Rødvig Ferieby og Korsgaarden i Nysted, der tilbyder overnatning i glampingtelte. Det giver dem mulighed for at lave retreats med Vikingegus, overnatning og forplejning i én samlet pakke. Og som en ekstra bonus skaber de lokale samarbejder vækst og fremgang i lokalområdet.