Tang er big bæredygtig business i Odsherred

Tang er big bæredygtig business i Odsherred

Tangsafarier har sat skub i væksten hos Dansk Tang, der er specialister i havets grøntsager. I år er antallet af gæster fordoblet, men ambitionerne er endnu større i den familiedrevne tangforretning, der er godt på vej mod at blive Danmarks første CO2-negative virksomhed.

Af Simone Brandt Hald

De sælger frisk, håndhøstet tang til toprestauranter som Noma, Krogs Fiskerestaurant og Mielcke og Hurtigkarl. De laver tangsafarier, tangøl, dyrefoder og tørret ålegræs til pakkefyld. Blandt meget andet.

Der har været fart over feltet, siden far og søn spottede et hul i markedet og startede Dansk Tang for blot fem år siden. Men som i ethvert eventyr er der prøvelser undervejs. Da coronaepidemien ramte, og restauranterne blev tvangslukket med et fingerknips, skulle der pludselig tænkes hurtigt.

Krisen blev afværget ved at udvikle nye tangsafarikoncepter med hjælp og økonomisk støtte fra Væksttur 20/21, der har til formål at booste turismeerhvervet på Sjælland og Øerne.

”Sidste år havde vi 1.500 gæster i vandet, i år har vi over 3.000. Det er accelereret helt vildt,” siger Claus Marcussen, der ejer Dansk Tang med sin 26-årige søn Simon.

”Tangsafari er en god forretning, det ligger helt fast. En standardtur koster 290 kr., og vi kører hold af minimum 10 personer. Derudover køber de som regel lidt souvenirs med hjem fra vores butik, plus at vi har sendt nogle ambassadører ud i verden, som kan udbrede kendskabet til havets grøntsager,” forklarer han.

Dansk Tang

 

Velbekomme i vandkanten

Dansk Tang har til huse i Anneberg Kulturpark i Nykøbing Sjælland med Isefjorden som nærmeste nabo. Her får man udleveret et par tykke waders, og så er der blot 400 meter til verdenen under vandspejlet.

”Det er et helt unikt sted med mange forskellige typer tang. Ude i vandet bliver gæsterne introduceret til, hvordan man høster og tilbereder tang, og så får de lov at smage. De fleste bliver overraskede over, at tang kan smage af alt fra ærter til citrus og bacon,” forklarer Claus Marcussen, der kan levere hele 22 forskellige tangarter.

Som noget nyt kan man nu kombinere safari med tangmiddag i vandkanten eller fine dining med tang som omdrejningspunkt for alle serveringer på restaurant MOTA drevet af den tidligere michelinkok Claus Henriksen fra Dragsholm Slot, som også holder til i Anneberg Kulturpark, der har udviklet sig til et decideret tang-community.

Håbet er, at de nye tangsafarikoncepter vil tiltrække sommerhusgæster fra hele Odsherred-området, kærestepar, familier og virksomhedsselskaber.

 

En fantastisk CO2-sluger

Tang er en af de mest bæredygtige fødevarer, man overhovedet kan komme i nærheden af, fortæller Claus Marcussen. Frem for at udlede CO2, som megen anden fødevareproduktion, optager og binder de grønne havplanter nemlig den udskældte klimasynder. Derudover er tang en uudtømmelig ressource, og planterne vokser i havene året rundt.

”Tang fungerer som et filter ude i vandet og svarer til træer på landjorden. Vi har sukkertang på vores tangfarm i Rørvig, som gror 2,5 meter på en vinter, så den har et enormt CO2-optag. Faktisk er det fem gange bedre end planter på land. Og vi skal hverken så, pløje eller harve som landmanden, vi skal blot høste,” forklarer Claus Marcussen.

Netop den bæredygtige formidling er en stor del af tangsafarierne. Derfor har Dansk Tang også valgt at hyre en biolog til at varetage nogle af turene. Desuden underviser de skoleklasser og er tilknyttet flere forskningsprojekter.

Dansk Tang arbejder ud fra FN’s bæredygtige Verdensmål, og målet er at bidrage til en grønnere verden. Derfor bliver tangen håndhøstet, firmabilen kører på el, og fyldet i forsendelserne er lavet af… ja, du gættede rigtigt… tang. Hver dag i juli-december skyller der nemlig 15 ton ålegræs op på Odsherreds kyster, som ellers bare ligger og rådner. Pappet er genbrug og kommer fra andre virksomheder, som ellers ville kassere dem. Faktisk bliver der kun brugt brændstof, når planterne skal høstes på tangfarmene ved Odsherreds kyster, og sejlbådene skal i vandet.

”Det gav ingen mening for os at blive ved med at sende pap og bobleplast ud i verden, når vi gerne vil være bæredygtige. Så tænkte vi, hvad fanden gør vi? Ålegræs! Det skyller op på kysterne, og når man tørrer det, kan man bruge det til fyld i pakker og gaveæsker,” forklarer ejeren, der er i gang med at indgå en forsøgsordning med Odsherred Kommune om at rydde de lokale kyster for ålegræs til gavn for både miljø, strandgæster og hans egen forretning.

”Tilsammen gør alt det her, at vi er på vej mod at blive Danmarks første CO2-negative virksomhed inden årets udgang,” siger Claus Marcussen.

Dansk Tang

 

Virksomhed i vækst

I år er også turistmagneterne Hundested og Lynæs blevet føjet til listen over tangsafarilokationer, og over sommeren har holdene været godt booket. Dansk Tang har dog store planer om at udvide yderligere.

”Til næste år er målet, at vi skal tilbyde tangsafarier 5-6 steder i Danmark, så vi regner med at ansætte en eller to til, men det er svært at finde den rette arbejdskraft. Vi kan ikke ansætte hvem som helst, for vi får mange spørgsmål, vi skal kunne svare på. Derfor leder vi efter en dygtig naturformidler,” siger Claus Marcussen og fortæller, at turene tilmed bliver udbudt på engelsk næste år, så de udenlandske gæster på lige fod med danskerne kan gå ombord i havsalat og blomkålstang.

Hvor mange turistattraktioner lukker ned for vinteren, kan Dansk Tang udbyde tangsafari helt ind i december, og det har været med til at forlænge sæsonen.

”Det kræver blot, at man har lidt mere tøj på,” som Claus Marcussen siger.

For ejeren af tangimperiet har det været enormt værdifuldt at være en del af Væksttur 20/21.

”Det har været godt at få nogle andre øjne på virksomheden. Uden Væksttursforløbet var vi slet ikke nået dertil, hvor vi er i dag,” siger han.

For det ikke skal være løgn, er tang ovenikøbet det, man kalder en superfood. 6 gram tang – hvad der svarer til én spiseskefuld – indeholder lige så mange vitaminer og mineraler som 600 gram grøntsager. Og det er også rigt på kostfibre. Så næste kapitel i tangeventyret kunne meget vel have titlen ’kosttilskud’, spår Claus Marcussen.

Hvor skal væksteventyret ikke ende?

 


Dansk Tangs CEO, Claus Marcussen, fortæller om deres vækstforløb og resultaterne.